1643549

Okná a všetko o nich

Záruku pre prvotriednu kvalitu bývania ovplyvňuje niekoľko faktorov. Medzi rozhodujúce články patria okrem iného okná a dvere. Možno to tak na prvý pohľad nevyzerá, ale ich výber sa nesmie podceniť.  Ušetrí vám to čas a starosti pri stavbe domu.

Hospodárnosť budov

Od 01.01.2021 sa musia všetky nové budovy realizovať ako budovy s takmer nulovou potrebou energie v energetickej triede A0. Domy s nulovou potrebou energie majú najlepšiu energetickú bilanciu, pretože spotrebúvajú toľko energie, koľko vyprodukujú. Pri tomto type stavby sa výber kvalitného okna stáva nevyhnutnosťou. Podľa aktuálnej tepelno-technickej normy je pre budovy A0  od 01.01.2021 požadovaná normalizovaná U-hodnota okna Uw 0,85 W / m²K alebo nižšia. Odporúčaná  hodnota Uw  0,65 W/m²K.

Správny materiál

Ak ste sa pri výstavbe vášho rodinného domu dostali ku výberu okien, na trhu dominujú tri materiály – drevené, plastové, hliníkové a ich kombinácie.

Drevené okná

Pre niekoho sú možno rarita, no v skutočnosti sú stále populárne pre svoj prirodzený vzhľad.  Drevo sa takisto všeobecne považuje za jeden z mála materiálov, ku ktorému má človek vzťah. Drevené eurookná sa vyznačujú svojou stabilitou a pevnosťou, ktoré zabezpečujú lepené hranoly. Moderné konštrukcie navyše poskytujú aj výbornú zvukovú, tepelnú izoláciu a ich životnosť sa pohybuje v stovkách rokov. Ich cena je preto pochopiteľne najvyššia spomedzi všetkých druhov, ale za kvalitné drevo sa musí zaplatiť.

Drevený profil okna

Plastové okná

Tieto ponúkajú rôzne štýly, veľkosti, profily, farby a iné doplnky. Vyrábajú sa z odolných materiálov, nedochádza u nich k ohybu, či krúteniu. V ich prípade nehrozí hrdzavenie, či napadnutie roztočmi. Na zahodenie nie je ani ich tepelná, či akustická izolácia. Pri plastových oknách je výhodou aj to to, že ich netreba natierať či nejako inak ošetrovať. Treba však rátať s tým, že pri výbere bielej farby, môže nastať po dlhšej dobe zažltnutie.

Plastové profily okien

Hliníkové okná

Tento typ okien sa v súčasnosti dostáva do popredia a stal sa z neho obľúbený materiál. Patria medzi pevné a odolné konštrukcie, ktoré sa deformujú menej ako plast. Ich životnosť sa pohybuje okolo 80 rokov. Hliník, neobsahuje žiadne ťažké kovy ani iné nečistoty, nie je zdrojom nebezpečných látok pre ľudský organizmus a zachováva si svoju ekologickosť počas celej životnosti. Spomenúť však musíme ešte jednu výhodu, ktorou je obrovský potenciál v oblasti dizajnu. Drevo aj plast síce umožňujú vyrobiť akýkoľvek tvar, ale taká veľká škála farieb a tvarov, ako je v prípade hliníka, sa pri iných nedá dosiahnuť. Vďaka jeho pružnosti z neho môžeme vytvoriť aj moderné oblúkové konštrukcie. Hliníkové okná majú vysokú tepelnú vodivosť a preto sú menej efektívne z pohľadu tepelnej ochrany v porovnaní s plastovými a drevenými oknami. Rovnako je nutné zabrániť kontaktu hliníka s inými kovmi.

Hliníkový profil okna

Okná nás chránia pred okolitým svetom a prinášajú nám svetlo a teplo – slnko do nášho domova. Preto by sme ich počet a praktické rozmiestnenie nemali podceňovať a nemali by sme zabúdať ani na to, že svetla v dome, či byte, nie je nikdy dosť.  Sú ako oči a tie by mali ladiť s celkovým vzhľadom domu. Mali by predovšetkým zvýrazňovať jeho charakter, pretože tvoria neoddeliteľnú a dôležitú súčasť každého domu.

Comments are closed.