widget_slide2

Stavebníctvo novej generácie predstavuje sendvičový panel

Sendvičový panel je zázrakom 21. storočia. Postavíte z neho už skoro čokoľvek. Sendvičové panely majú obľubu nie len medzi projektantmi a investormi, ale aj medzi bežnými ľuďmi. Sú prepracovaným a moderným stavebným prvkom, ktorý má za sebou obsiahly vývoj a výskum.

Ak by sme porovnali materiály spred niekoľkých desaťročí so súčasnými, v sendvičových paneloch nájdeme to najlepšie čo trh ponúka. Tak prečo to nevyužiť?

Moderná hala s výrobou sendvičových panelov rôznych druhov
Výroba sendvičových panelov

Čo sú sendvičové panely?

Sendvičové panely sú prefabrikované prvky, ktoré sú zložené z dvojitého plášťa z pozinkovaného oceľového plechu a v strede sa nachádza konštrukčno – izolačné jadro. Bežne dostupné sendvičové plášte nájdeme aj z OSB, či hliníka, no pozinkovaná oceľ má skvelú odolnosť voči korózii a dokonca aj vysokú odolnosť voči teplotám.

Materiál použitý v jadre, pre výplň a izoláciu, spĺňa určité vlastnosti čím dodáva stavbe špecifický charakter. Pozinkované oceľové opláštenie odolné voči korózii spoločne s jadrom dodáva panelom vysokú mechanickú pevnosť.  Na trhu sú dostupné panely s jadrami z polystyrénu, minerálnej vlny,  polyuretánu – PUR a modifikovaného polyuretánu tzv. polyizokyanurátu– PIR. Rozdiel je predovšetkým v tepelnoizolačných, zvukovoizolačných parametroch, reakciou na oheň a hmotnosťou. Predstavujú materiál, vďaka ktorému stavba spĺňa kritéria nízkoenergetických a ekonomických požiadaviek.

Ako si jednoducho predstaviť sendvičový panel ?

Stačí sa preniesť späť k raňajkám. Ráno si odrežme dve krajce chleba v nami zvolenej hrúbke a veľkosti, nazvime to vrchný a spodný krajec. Potom si pripravíme nejaké dobroty na čo už máme chuť alebo potrebujeme z hľadiska energetickej hodnoty. Keď tieto prvky spojíme vznikne nám plnohodnotný sendvič. Po prenesení do našej tématiky  spodný a vrchný krajec chleba je pozinkovaný oceľový plášť a to najlepšie vnútro je v tomto prípade izolačný materiál ( jadro), ktorý si vieme zvoliť my sami.

Sendvičový panel s pozinkovaným oceľovým plechom a tepelnoizolačným jadrom
Sendvičový panel

Sendvičové panely sú stavebným materiálom, ktorý je najčastejšie používaný pri výstavbe fasád priemyselných aj obytných budov, striech, stropných systémov alebo pri tvorbe deliacich priečok. Dokonca ich vieme použiť aj vďaka nízkym prevádzkovým nákladom, minimálnou údržbou či nízkou spotrebou energie  pri väčších stavbách, typu sklady, výrobné haly, garáže, hangáre, chladiarenské a mraziarenské boxy, logistické budovy, poľnohospodárske budovy , distribučné centrá a mnoho iných.

Ponúkajú neobyčajné možnosti pre realizáciu stavieb s unikátnym profilom, rýchlosťou montáže, atraktívnou farebnou kombináciou, kvalitnou povrchovou úpravou a  čo je najdôležitejšie požadovanými tepelnoizolačnými vlastnosťami.

Na čo sa môžete tešiť v nasledujúcom článku ?

Detailne si rozoberieme typy izolačných materiálov, ich výhody a nevýhody, typy konštrukcií a mnoho ďalšieho. V prípade záujmu o cenovú ponuku na rôzne sendvičové panely, nás neváhajte kontaktovať.

Comments are closed.