Snímka obrazovky 2021-06-08 o 8.46.59

Nie je sendvič ako sendvič

predchádzajúcom článku o sendvičových paneloch sme si zľahka načrtli prečo je sendvičový panel v dnešnej dobe tak populárny. Dnes sa ale pozrieme detailnejšie na to čo v jadre nájdeme, aké vlastnosti nám ponúka a ďalšie informácie, ktoré Vás presvedčia o tom, že sendvičový panel je neoddeliteľnou súčasťou Vašej stavby. Poďme na to.

Sendvičový panel je produkt, ktorý je vytvorený na stavbu stien a striech budov. Preto základné rozdelenie sendvičových panelov je na stenové a strešné. Keď vieme na akú časť stavby panel potrebujeme, na čo ho teda pripevníme? Keďže sendvičový panel je krycí materiál, potrebujeme najprv postaviť konštrukciu, aby to spolu tvorilo jeden celok. Konštrukcia môže byť oceľová alebo železobetónová a panely môžeme primontovať vertikálne, ale aj horizontálne. Máme dokonca aj možnosť voľby spoja, či už viditeľného alebo skrytého. Všetko záleží na preferenciách a type stavby. Skvelé nie?

Strešný a stenový sendvičový panel na oceľovej konštrukcii. Vertikálne a horizontálne pripevnenie sendvičových panelov.
Strešný a stenový sendvičový panel na oceľovej konštrukcii

Ďalšou a najdôležitejšou vlastnosťou, podľa ktorej sa rozlišujú rôzne typy sendvičových panelov, je typ tepelnoizolačného materiálu v jadre panelu. Ponúkajú sa polyuretánové (PUR), polyisokyanurátové (PIR), s minerálnou vlnou a polystyrénovým jadrom. Tieto materiály sú pokladané za najlepšie a najpoužívanejšie v oblasti izolácie a preto je ich tepelno-izolačná schopnosť jednou z ústredných výhod sendvičových panelov.

Sendvičový panel z polystyrénu sa pýši najnižšou hmotnosťou, no pri ohňovzdornosti už jeho vlastnosti bohužiaľ pokulhávajú. Z celej skupiny panelov má najnižšiu požiarnu odolnosť a práve preto sa sendvičový panel s polystyrénovým jadrom nepoužíva pri výstavbe kancelárskych budov alebo obytných priestorov.

Sendvičový panel PUR/PIR je o niečo málo ťažší ako sendvičový panel z polystyrénu, no jeho tepelnoizolačná schopnosť je vynikajúca a tým si drží svoje prvenstvo medzi tepelnoizolačnými materiálmi. Požiarna odolnosť pri PUR/PIR paneloch sa nachádza niečo medzi polystyrénovým jadrom a minerálnou vlnou, číže dokáže dlhšie odolať pôsobeniu ohňa. Tieto Sendvičové panely nájdeme hlavne pri poľnohospodárskych budovách, halách, skladoch atď.

Sendvičový panel z minerálnej vlny sa vyznačuje najvyššou hmotnosťou, ale jeho ohňovzdorné vlastnosti mu priniesli vedúce postavenie v kategórii požiarnej odolnosti. Vďaka kombinácii najnižšej horľavosti a dobrej tepelnoizolačnej schopnosti sa sendvičové panely z minerálnej vlny používajú najme pri stavbe kancelárskych budov, športových stredísk a iných.    

Sendvičový panel s pozinkovaným oceľovým plechom a tepelnoizolačným jadrom

Na čo sa môžete tešiť v nasledujúcom článku ?

Prečo si zvoliť sendvičový panel, aké sú možnosti pri jeho objednávke a iné zaujímavosti. V prípade záujmu o cenovú ponuku na rôzne sendvičové panely, nás neváhajte kontaktovať.

Comments are closed.