Ukážka rodinného domu so zateplenou fasádou

Tepelnoizolačné materiály z vnútra, časť 1.

Aký materiál použiť na tepelnú izoláciu stavby je dilema každého stavebníka. Pri výbere izolácie je potrebné si ujasniť, na aký účel má byť izolácia použitá a aké vlastnosti by mala izolácia mať. Použitie tepelnej izolácie môže významne znížiť spotrebu stavebných materiálov a znížiť hmotnosť stavieb. Zhruba 10-centimetrová tepelnoizolačná doska je z hľadiska tepelnej vodivosti ekvivalentná murivu s hrúbkou 1, 5 – 1, 8 m.

Aké druhy tepelnoizolačných materiálov používame? Niektoré materiály sú nám dobre známe, o niektorých ste možno ani nepočuli, prečítajme si spolu niečo o všeobecných vlastnostiach týchto materiálov a ich rozdelení.   

Poznáme viacero kategórií tepelnoizolačných materiálov a to izolácie na báze ropných produktov, minerálne izolácie, izolácie rastlinného pôvodu, izolácie živočíšneho pôvodu a izolácie z drevnej suroviny. Dnes si viac rozoberieme prvú skupinu a to tepelné izolácie na báze ropných produktov.

Prierez stenou, môžeme vidiet vrstvy izolácií

Tepelné izolácie na báze ropných produktov

Expandovaný polystyrén (EPS)

Vyrába sa tavením a spenením (styrénu a pentánu) vo forme blokov, následným ohrevom sa dokončuje expanzia spojená so zlepením guľôčok do celistvého bloku. Bloky sa ďalej režú na dosky alebo iné tvary o určitých hrúbkach. Vzhľadom na možnosť úniku malého množstva organických zlúčenín sa EPS neodporúča používať v interiéroch, preto ho používame na bežné zateplenie stien domov a bytov v exteriéri.

Zatiaľ najnovším typom EPS je šedý polystyrén s prídavkom uhlíkových nanočastíc. Pridaním grafitu má sivý polystyrén o 20 až 25 % lepšie izolačné vlastnosti. Nie je ale dobré ho vystavovať slnečnému žiareniu. Môže to spôsobiť na polystyréne deformácie či malé trhliny.

Polystyrén alebo EPS , robotník zatepľuje fasádu polystyrénom
Extrudovaný polystyrén (XPS)

Ak ste už niekedy počuli názov Styrodur a nevedeli ste o čom je reč, po tomto článku budete vedieť, že sa jedná o XPS, čiže extrudovaný polystyrén.  Tento druh polystyrénu je dodávaný najčastejšie vo forme dosiek s polodrážkou. Využívaný je hlavne na izoláciu sokľov, ďalej pri izolovaní základových dosiek alebo v skladbe striech s otočeným poradím vrstiev. Prečo?  Lebo je odolný voči tlaku a vlhkosti. Nevýhodou je, ale jeho horľavosť a tiež môžeme rátať s vyššou cenou oproti EPS.

Modifikovaný polyuretán (PIR)

Áno, správne aj ortopedický matrac, na ktorom spíte obsahuje polyuretán, tzv. molitán, ale je mäkký. V stavebníctve sa využíva tvrdý modifikovaný polyuretán so značkou PIR. Patrí k najnovším tepelnoizolačným materiálom a poznáme ho vo forme dosiek, ktoré bývajú na povrchu obojstranne upravené s pridaným plastom, alebo plechom. PIR dosky je možné inštalovať na izoláciu podláh, stien, na šikmé, ale aj rovné strechy a to vďaka skvelým tepelnoizolačným vlastnostiam.

Polyuretán (PUR)

Poznáme aj jeho staršieho nemodifikovaného brata PUR vo forme peny v striekacích aparátoch. Používa sa hlavne na odstránenie tepelných mostov a na zateplenie miest, kde je málo miesta alebo na dodatočné doizolovanie otvorových konštrukcií, kde do vzniknutého montážneho otvoru vstrekneme nenapenenú látku, ktorá zreaguje s okolitým vzduchom a potom vyplní otvor, kde po určitom čase dosiahne pružnosť. Vhodný je na zateplenie podkroví a tepelnú izoláciu striech i keď jeho zrodu predchádza energeticky náročný proces, pri ktorom vznikajú ekologicky škodlivé látky pre nás, ale nie je zdravotne závadný.

Vsadenie okien, zaizolovanie pur penou

Ak vás tento článok zaujal, neváhajte prejsť do časti aktuality a dozviete sa oveľa viac. V prípade záujmu o tepelné izolácie nás kontaktujte tu.

Comments are closed.