Rodinný dom, zavinutý v modrom šále ako symbol tepelnej izolácie

Tepelnoizolačné materiály z vnútra, časť 3.

Máme tu tretiu časť tepelných izolácií a ďalšiu časť rozdelenia produktov. Dnes si rozoberieme materiály, ktoré sú najviac ekologicky prijateľné i keď menej populárne, ale to neznamená, že nie sú izolačne účinné. Zaradzujeme sem tepelnoizolačné materiály a to rastlinného, či živočíšneho pôvodu a izolácie z drevenej suroviny. Používajú sa v stavebníctve už od nepamäti a i keď doba pokročila, tak aj tieto materiály už nie sú také aké poznáme z rozprávania starých rodičov. Prešli si dlhú cestu a dnes ich vieme znova začleniť do modreného stavebníctva.

Rôzne výrezky z tepelných izolácií z rôznych materiálov

Tepelné izolácie rastlinného pôvodu

Celulózové vlákna – recyklovateľný  papier

Celulózové tepelnoizolačné materiály sa vyrábajú z recyklovaného novinového papiera. Roztrhaný novinový papier sa zmieša s prísadami, ktoré zaisťujú jeho odolnosť proti škodcom, plesniam, hnilobe a ohňu. Následne sa celulózová izolácia aplikuje fúkaním a dajú sa ňou vyplniť akékoľvek, aj ťažko dostupné dutiny. Naopak ak by ste mali záujem o tepelnú izoláciu v doskách, na to nám dobre poslúži konope. Jeho najväčšou prednosťou je rýchla obnoviteľnosť, rastie oveľa rýchlejšie ako drevo. Práve z vlákien tejto rastliny sa vyrábaj tepelnoizolačné dosky.

Slama

Slama je jeden z najbežnejších stavebných aj tepelnoizolačných materiálov našich predkov a obľuba tohto materiálu v súčasnosti opäť rastie. Používa sa ako súčasť nepálených tehiel, prípadne hlinených omietok, ako strešná krytina samozrejme aj tepelná izolácia. Vyrába sa vo forme balíkov alebo ekopanelov a to vo viacerých veľkostiach, pričom najideálnejšie sú tie s hustotou 90 kg/m3. Na ekopanely a slamené balíky sa väčšinou využíva ovsená, pšeničná, jačmenná alebo ražná slama. Keď siahneme práve po slame, tak vedzme, že vytvoríme v našom dome stabilnú mikroklímu, pretože slama priaznivo vplýva na domáce ovzdušie.

Slama ako tepelnoizolačný materiál, už použitá v drvennej konštrukcii

Tepelné izolácie živočíšneho pôvodu

 Ovčia vlna

Tepelná izolácia z ovčej vlny sa vyrába zložitým skladaním vlnoviek, vyformovaných z ovčieho rúna, ktoré sa mechanicky prichytia k nosnej sieťke z polypropylénu. Týmto procesom sa nekoniec získa ekologicky nezávadný výrobok, ktorý sa dodáva vo forme dosiek, alebo roliek a ošetruje sa prísadami, ktoré zaisťujú jeho odolnosť proti hmyzu, moliam či plesniam. Dokáže prijať vlhkosť zo vzduchu až do jednej tretiny svojho objemu a opäť ju vrátiť do ovzdušia, tým prirodzene reguluje vlhkosť v miestnosti.

Tepelné izolácie z drevenej suroviny

Drevovláknité dosky

Tento tepelnoizolačný materiál je na báze drevených materiálov. Vyrába sa rozvláknením drevených štiepok alebo odrezkov bez použitia prídavných lepidiel. Tieto dosky sú mimoriadne ekologické, odolné voči vlhkosti a biologickým škodcom ale sú aj veľmi horľavé. Rozdeľujeme ich na mäkké drevovláknité dosky, vyrábané technológiou bez lisovania a s lisovaním na tvrdé alebo polotvrdé. Drevovláknité dosky predstavujú vhodný materiál na konštrukciu zateplenia podkroví a dokonca aj obvodových plášťov.

Spoj pri drevovláknitých doskách
Cementotrieskové dosky

Cementotrieskové dosky sa vyrábajú lisovaním zmesi drevených triesok, cementu a hydratačných prísad. Povrch dosiek je hladký, cementovo šedej farby. Cementotrieskové dosky sú používané tam kde je požadovaná súčasne odolnosť proti vlhkosti, pevnosť, nehorľavosť, ekologická a hygienická nezávadnosť. Používajú sa ako izolácia stien, stropov, či obvodových múrov alebo ako fasádny zatepľovací systém.

Ak vás tento článok zaujal, neváhajte prejsť do časti aktuality a dozviete sa oveľa viac. V prípade záujmu o tepelné izolácie nás kontaktujte tu.

Comments are closed.